Kaj je dražba in kje so dražbe


spletnedrazbe.si

Dražba
Kaj je sploh dražbaDražba je postopek nakupa in prodaje blaga ali storitev, tako da se z licitiranjem omogoči oddajo ponudb za prodajo najvišjemu ponudniku. Na dražbi ponudniki med seboj tekmujejo s ponudbami, pri čemer mora biti vsaka naslednja ponudba višja od prejšnje. Dražba se začne po navadi z nižjo ceno, da se pritegne kupce in ustvari dražbeno vročico . Cena na dražbi se zvišuje vsakič, ko nekdo ponudi višjo ponudbo od prejšnje, dokler noben ponudnik ni pripravljen ponuditi večjo ceno. V primeru postavljene rezervirane cene mora ponudba doseči rezervirano ceno na dražbi, v kolikor rezervirana cena na dražbi ni dosežena se izdelek oddan na dražbo ne proda. V kolikor pa je zadnja ponudba dosegla rezervirano ceno se blago na dražbi proda.


Zmotno je prepričanje da je dražba izključno za prodajo starin, redkih zbirk ali slik. Največkrat se v zadnjih časih uporablja kot dražba nepremičnin ali podjetij, ter velikokrat tudi za zarubljeno blago propadlih poslovnežev ali ukradenih predmetov, čigar lastnik ni prišel ponje. Dražba avtomobilov ali strojev v današnjem času ni nobena redkost, čeprav dražbe v Sloveniji še niso tako pogoste kot v tujini lahko pričakujemo, da bodo dražbe tudi v Sloveniji v porastu.Dražba je že več stoletij sredstvo za prodajo blaga. V najpreprostejši obliki dražba zahteva le štiri sestavne dele: blago, ki se prodaja, dražitelja in dva ponudnika, ki sta zainteresirana za nakup tega blaga. Dražba se navadno začne z nizko ceno ter z višanjem ponudb s strani drugih ponudnikov doseže najvišjo ceno na dražbi in s tem prodajo blaga.


Dražbe je mogoče zaslediti že v stari Grčiji, kjer so ženske prodajali za poroko. V starih časih je bilo nezakonito, da bi se ženske poročile brez dražbe. V ZDA so bile dražbe uporabljene za prodajo kmetijskih pridelkov, posesti in sužnjev. V ameriški državljanski vojni so vojaki pogosto prodali svoje vojne plene na dražbi. Dražbe so med veliko depresijo zacvetele, ko je veliko ljudi bankrotiralo in so bili dejansko prisiljeni prodajati svoje premoženje. Dražbe so tako posameznikom kakor tudi podjetjem, ki jih je prizadela depresija tako pomagale prodati različno blago.


Dandanes pa dražba v večini poteka na spletu ker so spletne dražbe priljubljen nakup iz naslonjača za veliko število ljudi. Prav tako podjetja rajši organizirajo dražbo na spletu kakor pa da se ubadajo z vso logistiko od najema dvorane, do osebja ter organiziranja dogodkov zato raje dražbo prepustijo spletnim dražbam, ki jo s tem predstavijo ogromnemu občinstvu za računalnikom.Dražba je prodaja blaga najvišjemu ponudniku. Na spletnih dražbah licitiranje poteka preko gumbov na dražbi pa s številko kupca. Dražba se je kot vsa prodaja preselila na splet. Spletne dražbe ali licitacije so prevzele primat v primerjavi z pravo dražbo. Dražba sama kot taka ponuja mešanico adrenalina vznemirjenja in še kaj. Dražba je lahko zasebna, javna lahko tudi dobrodelna. Dražba je včasih tudi izhod v sili, kjer poplačajo upnike z izkupičkom prodaje na dražbi. Dražba je prodaja blaga
ponudnikom po sistemu kdo da več. Dražba pa se je iz druženja na javnih prostorih preselila na splet. Spletne dražbe so v primerjavi s klasično dražbo dandanes prevzele primat.

DražbaDražba

Delite stran spletnedrazbe.si - Dražba na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani spletnedrazbe.si - Dražba, in s tem sporočamo drugim, kaj spletnedrazbe.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


Dražba - Kaj je dražba in kje so dražbe

spletnedrazbe.si

×
d
oddajte mnenje

spletnedrazbe.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Preberite si pogoje poslovanja na strani spletnedrazbe.si:Aukcija - pogoji poslovanja

Sprejemam