Dražbe slovar in pomen besed na dražbi


Vse dražbe v Sloveniji na enem mestu. Prodaja in nakup ter razumevanje dražb. Spletne dražbe slovar in pomen za prodajo na spletnih dražbah.

Dražbe slovar in pomen
Dražba
Dražba je postopek nakupa in prodaje blaga, tako, da se z licitiranjem ponudnikom omogoči oddajo ponudb za nakup ponujenega predmeta.


Ponudba
Ponudba je plačilo določenega zneska za določen predmet na licitaciji.


Ponudnik
Udeleženec licitacij, ki ponuja ponudbe za ponujene predmete.


Prodano
Beseda, ki jo dražitelj izreče ob sprejetju končne ponudbe za predmet ponujen na dražbi.


Dražba starin
Dražba, ki ponuja starinske predmete enemu ali več ponudnikom.


Dražba nepremičnin
Dražba, ki ponuja nepremičnine včasih tudi vsebino posestva. Medtem ko tovrstne dražbe tradicionalno vključujejo tudi vsebino v nepremičninah, nekatere licitacije ponujajo le nepremičnino brez inventarja.Dražba brez pridržkov (pridržane cene)
Dražba, ki ponuja prodajo blaga najvišjemu ponudniku, ne glede na ponujeno ceno. Mnoge galerije in dražbene hiše imajo določene najnižje ali »pridržane« cene, ki določajo najnižjo ceno predmeta za katero se bo ta na licitaciji še prodal. Dražba brez zadržkov pridržane cene nima. Če je najvišja ponujena cena za Ferrari en euro, bo Ferrari prodan za en euro.


Kupljeno brez vračila
Preprosto pomeni, da predmet licitacije kupite v stanju, v katerem je predstavljen. Ker je večina dražbenega blaga starinskega, rabljenega ali izrabljenega je posledično temu primerno to potrebno tudi upoštevati pri ponudbah. Kupci naj pred oddajo ponudbe skrbno pregledajo predmete na
licitaciji, kajti predmete namreč ne morete vrniti kakor tudi ni povračila denarja.


Ponudnik v odsotnosti
Ponudba, ki jo ponudi ponudnik, ki se fizično ne more udeležiti dražbe. Takšne ponudbe običajno v imenu ponudnika pripravi član dražbenega osebja. Drugi načini, kako lahko kupec odda ponudbo, če se dražbe ne more udeležiti, je prek telefona ali spleta z dogovorom dražbene hiše.


Cena kladiva
Končna sprejeta ponudba ali najvišja ponujena cena, ko dražitelj reče "PRODANO", se imenuje tudi "cena kladiva".


Dražbena vročica
Je tekmovalno vzdušje ponudnikov, ki se udeležijo licitacije. Simptomi vključujejo: potne roke, lahkomiselnost in nepremišljene ponudbe za predmete. Dobri dražitelji znajo na licitacijah narediti pravi spektakel.


Kupčev premium
To je pristojbina, ki se doda "ceni kladiva" oziroma končni ceni predmeta. Provizija dražbenih hiš običajno znaša 10% ali 15%. Ker pa se pogosto prodajalci in kupci dogovarjajo o ceni brez proviziji dražitelja, so dražitelji prisiljeni nadoknaditi ta znižanja s "kupčevo premijo" oz. ceno, ki se doda prodani ceni.


Dražitelj
Voditelj dražbe, ki sprejema ponudbe in odločitve ponudnikov.


Pomagači (Floor man)
Osebe, ki dražitelju pomagajo pri predstavitvi predmetov ter opazovanju ponudnikov med dražbo. Med licitacijo je ta oseba vaša neposredna povezava z dražiteljem, ki mu vaše ponudbe posreduje.


Zvišana ponudba ali "Bump"
To so ponudbe, ko ponudnik ponudi višjo ponudbo kot jo predlaga dražitelj. Ta namen se uporablja za ustrahovanje drugih ponudnikov. Dražitelj pa to ceno zaščiti ter ta povišan znesek uveljavlja za naslednjo ponudbo. Na primer: Ponudbe se višajo po ceni 25 evrov do 150 evrov. Nato pa nek ponudnik izreče 200 evrov, čeprav bi bil naslednji znesek 175 evrov. Ta dvig za 50 evrov bo zaščiten in
uveljavljen pri naslednji ponudbi, zatorej bodo naslednje ponudbe »skakale« po 50 evrov in ne več po 25 evrov.


Prodajalec, pošiljatelj
Je oseba, ki naroči dražitelju, da v njegovem imenu na dražbi proda njegov predmet ali posest ipd.


Provizija
Pristojbina, ki jo dražitelj zaračuna prodajalcu za prodajo njegovega blaga na licitaciji. Vsaka dražbena hiša ima svoje provizije, večinoma pa znašajo od 5% pa do 20%.Dražbe so že od nekdaj veljale za nakup in prodajo blaga po najvišji ceni. V sedanjosti pa v ospredje stopajo spletne dražbe. Spletne dražbe so dandanes hit prodaje blaga na spletu za prodajo in nakup na dražbi. Javne dražbe nepremičnin so se preselile na splet. Tako kot dražbe avtomobilov kot dražbe nepremičnin, so se v današnjem času preselile za računalnik. V kolikor pa vas pot iz spletne dražbe
zanese na pravo dražbo si pa le poglejte slovar in pomen dražb, da boste vedeli kako in kaj. Na dražbi v živo velja kar nekaj pravil, ki jih kot uporabnik spletne dražbe niste vajeni. Licitacije v živo pa so tudi nekaj posebnega, ki daje uporabniku posebno doživetje kakor spletne dražbe.

Dražbe-slovar-in-pomenDražbe-slovar-in-pomen

Delite stran spletnedrazbe.si - Dražbe slovar in pomen na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani spletnedrazbe.si - Dražbe slovar in pomen, in s tem sporočamo drugim, kaj spletnedrazbe.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


Dražbe slovar in pomen - Dražbe slovar in pomen besed na dražbi

spletnedrazbe.si

×
d
oddajte mnenje

spletnedrazbe.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Preberite si pogoje poslovanja na strani spletnedrazbe.si:Aukcija - pogoji poslovanja

Sprejemam