Spletne dražbe in vrste dražb

Spletne dražbe in prodaja na dražbi. Obstajajo različne vrste dražb tako avtomobila kot stanovanja do plovila. Vrste dražb in prodaja v Sloveniji.

Vrste dražb

William Vickrey je modeliral štiri vrste dražb
Angleška dražbaAngleška dražba je znana tudi kot odprta dražba in je danes najpogosteje uporabljena. Gre za odprto dražbo z naraščajočimi cenami, kjer udeleženci licitirajo drug proti drugemu, pri čemer je vsaka naslednja ponudba višja od prejšnje. Dražitelj govori cene, ponudniki pa oddajo svoje ponudbe,
dokler noben ponudnik ne bo želel ponuditi višje cene od izrečene. Postopek se konča, ko dražitelj sprejme najvišjo končno ponudbo. Te vrste dražb se običajno uporabljajo za prodajo vin, starin, umetnin, stvari…


Nizozemska dražbaNizozemska dražba se na Nizozemskem uporablja za prodajo kmetijskih pridelkov in cvetja. Gre za odprto dražbo s padajočimi cenami, kjer dražitelj začne licitacijo z visoko izklicno ceno in postopoma niža ceno, dokler eden od ponudnikov ni pripravljen sprejeti te cene ali, ko je dosežena pridržana cena. Blago za prodajo se dodeli na podlagi ponudbenega naročila, kjer prvi najvišji ponudnik izbere svoje izdelke, sledi drugi najvišji ponudnik in tako naprej, dokler se zaloga ne izčrpa. Nizozemske dražbe se uporabljajo za pokvarljivo blago, kot so cvetje, ribe, tobak in občasno za naložbene vrednostne papirje.Zaprta dražba s prvo cenoNa dražbi s prvo ceno znani tudi kot slepa dražba, vsi ponudniki oddajo zapečatene ponudbe hkrati, tako da noben ponudnik ne pozna ponudbe svojih konkurentov. Vsak ponudnik lahko odda le eno ponudbo in ne dobi priložnosti, da spremeni svojo ponujeno ceno. Medtem, ko na tradicionalnih dražbah prodajalec proda predmet najvišjemu ponudniku na dražbah s prvo ceno prodajalec proda predmet licitacije najnižjemu ponudniku. Takšne vrste dražb se pogosto uporabljajo pri javnih naročilih.Zaprta dražba po drugi ceniDražba z zapečatenimi ponudbami po drugi ceni je podobna licitaciji s prvo ceno, le da najvišji ponudnik predmet licitacije dobi, po ceni drugega najvišjega ponudnika. Na primer: Če je najvišji ponudnik zmagal na dražbi s ponudbo v višini 500 evrov, druga ponudba pa je bila za 400 evrov, mora zmagovalec plačati drugo ponujeno ceno, torej 400 evrov. Na takšni dražbi prodajalec ponujen predmet proda po drugi najvišji ponudbi. Te vrste dražbe se uporablja v avtomatiziranih kontekstih, kot so ponudbe za spletno oglaševanje v realnem času.
Spletne dražbe so običajno po sistemu kdo da več. Obstajajo pa tudi druge vrste spletnih dražb. Licitacije na katerih cena pada do prve ponudbe ali dražbe s prvo ceno ki jo ponudniki na dražbi ponudijo samo enkrat. Licitacije na spletu oziroma spletne dražbe pa so v večini višanje ponudb do zadnje ponudbe, ki zmaga na dražbi. Ta sistem spletne dražbe je v veljavi na večini licitacij na spletu, tako velja za javne dražbe nepremičnin kot za javne dražbe avtomobilov.


spletnedrazbe.sispletnedrazbe.si

Delite stran spletnedrazbe.si - Vrste dražb na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani spletnedrazbe.si - Vrste dražb, in s tem sporočamo drugim, kaj spletnedrazbe.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


Vrste dražb - Spletne dražbe in vrste dražb

spletnedrazbe.si

×
d

spletnedrazbe.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Preberite si pogoje poslovanja na strani spletnedrazbe.si:Aukcija - pogoji poslovanja

Sprejemam